bitwy

Oficjalne pytania dotyczące kart legalnych w formacie sezon oraz sezon
Awatar użytkownika
thael
Sławny
Posty: 1056
Rejestracja: 2009-08-24, 12:58
Kontaktowanie:

bitwy

Postautor: thael » 2012-01-07, 21:54

bardzo prosiłbym o oficjalną wykładnię:

zgodnie z AH zagranie efektu-bitwy na ziemię (przyp. A), a nawet rozegranie bitwy w fazie oddziałów (przyp. B) nie wiąże się z jakimkolwiek zaznaczaniem ziemi (patrz cytat z AH na końcu);
ostatnio wszyscy mówią że jest inaczej więc zapytam - czemu?

odwoływanie się do instrukcji jest o tyle nieistotne, że po pierwsze tam jest mowa o zaznaczaniu, ale tylko i wyłącznie o przyp. B, nie o przyp. A, nie mówiąc o tym, że nadrzędnym dokumentem jest AH, a tam jest jak wyżej wypisałem.

załóżmy chwilowo, że zrobimy erratę definicji bitwy (gdzieś na ten temat dyskutowaliśmy ale nieoficjalnie bo nie w tym dziale) lub modyfikację AH, czy wtedy (oczywiście przyp. A):
"Z ziemię" jest częścią kosztu zagrania efektu bitwy?
czy skutkiem zagrania efektu bitwy?
w pierwszym - czemu przeciwnik mógłby zaznaczać moje ziemie i płacić koszt moimi kartami?
w drugim - czemu nie mogę rozegrać sobie bitwy na zaznaczonej ziemi?

ponadto nigdzie nie jest napisane (ani w AH ani w instrukcji), że na zaznaczonej ziemi nie ma bitew - to że ziemię trzeba zaznaczyć nie oznacza że to jest koszt (bo i czyj), czyli zdolność wyzwalana ziemi, a może nawet aktywowana przez graczy? niemniej uściślone nie jest

dodam że dziś 'testowaliśmy' zaznaczanie ziem przy zagrywaniu efektów bitew - włpyw w grze postaciówka-oddziały jest niewielki w stosunku do niezaznaczania, niemniej przy grze oddziały vs oddziały wymóg zaznaczenia mocno zwalnia grę, wydłuża i niewątpliwie bitwy osłabia (a niepotrzebnie)

515 Bitwa
515.1 Jeśli w fazie oddziałów więcej niż jeden gracz posiada oddział na danej ziemi,
może dojść tam do bitwy. Dzieje się tak, jeśli którykolwiek z graczy, zaczynając
od posiadającego inicjatywę ogłosi chęć stoczenia w takim miejscu bitwy.
Obowiązuje tu zasada „pas”.
515.2 Bitwa składa się z serii starć między poszczególnymi oddziałami, zwanych
potyczkami.
515.2.a Do potyczek dochodzi w następujący sposób: Najpierw każdy gracz
przygotowuje dwa znaczniki jednego koloru dla każdego oddziału, który
posiada (kolor znaczników dla poszczególnych oddziałów musi się różnić
między sobą). Następnie każdy z graczy kładzie jeden znacznik na każdym
swoim oddziale, a drugi chowa. Gracze jednocześnie wyciągają z ukrycia
jeden znacznik. Dochodzi do potyczki między oddziałami, na których leży
znacznik takiego koloru. Należy powtarzać tę czynność, dopóki wszystkie
oddziały przynajmniej jednego z graczy wzięły udział w potyczce.
515.2.b W przypadku gdy jeden z graczy posiada większą liczbę oddziałów na
danej ziemi, po tym kiedy już wszystkie oddziały drugiego gracza wzięły
udział w potyczce, może on zadeklarować, wybranymi przez niego swoimi
oddziałami, które jeszcze nie brały udziału w potyczce, atak na oddziały
drugiego gracza. W tym przypadku może atakować kilkoma oddziałami jeden
oddział – wtedy ich Bitność się sumuje.
515.2.c W trakcie trwania potyczki gracze, w kolejności od gracza
posiadającego inicjatywę, mogą zagrywać sztychy. Ich wartość dodaje się do
Bitności oddziału. Zagranie sztychu jest repliką na obiekt potyczki.
515.2.d Na obiekt potyczki graczom przysługuje nieskończona liczba replik,
inne obiekty pojawiające się w potyczce w dalszym ciągu ograniczone są do
jednej repliki.
515.2.e Gdy obaj gracze powiedzą „pas”, porównuje się wartość Bitności
walczących oddziałów. Za przegrany w potyczce uważa się oddział o
mniejszej Bitności. Gdy różnica w Bitności jest mniejsza lub równa Karności
przegranego oddziału, zostaje on zaznaczony. W przeciwnym razie, przegrany
oddział zostaje odrzucony.
515.2.f Obiekty biorące udział w potyczce uznawane są za oddziały od
momentu zainicjowania, aż do momentu zakończenia potyczki
515.3 Gdy biorący udział w potyczce oddział jest zaznaczony, jego bazowa Bitność
zostaje zmniejszona o połowę na początku potyczki.
515.4 Za gracza, który wygrał bitwę na danej ziemi uznaje się tego, który wygrał
więcej potyczek. W przypadku, gdy obaj gracze wygrali taką samą liczbę
potyczek, bitwę uważa się za nierozstrzygniętą.
515.5 Za każdy zniszczony oddział przeciwnika gracz otrzymuje 1 kreskę z jego puli.
In te, Dómine, sperávi:
non confúndar in ætérnum.

eckhart
Weteran
Posty: 238
Rejestracja: 2010-10-25, 19:53

Re: bitwy

Postautor: eckhart » 2012-01-09, 23:10


Awatar użytkownika
Esse
Honorowy Marszałek Veto
Posty: 2697
Rejestracja: 2010-05-12, 22:38
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Re: bitwy

Postautor: Esse » 2012-01-09, 23:14

zapomniałem tutaj napisać - przepraszam.

W dziale FAQ, pojawiła się klayfikacja zasady bitew:
Bitwy - uściślenie: bitwę wolno rozpocząć tylko na niezaznaczonej ziemi, skutkiem zagrania (bądź rozpoczęcia w fazie oddziałów) bitwy jest zaznaczenie ziemi na której się ona odbywa.


Wróć do „Sezon 2 Warchoły i Pijanice”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości