Pospolity a replika Duńczyka w turnieju kwarcianym

Awatar użytkownika
Trampon
Vetomaniak
Posty: 559
Rejestracja: 2015-09-21, 10:19
Lokalizacja: Wa-wa Ursus

Pospolity a replika Duńczyka w turnieju kwarcianym

Postautor: Trampon » 2016-12-06, 13:12

Temat pojawiał się przy okazji kolegi Duńczyka, czyli Konia Holszyńskiego. Ale chciałbym doprecyzować.

Duńczyk:
http://www.veto.pl/karta/dunczyk-2
I jego działanie:
R Z: Kiedy przeciwnik wyzywa Twoją postać na pojedynek --> zamiast tego agituje.


Mam niezaznaczonego Duńczyka. Przeciwnik wyzywa swoim Pospolitym jakąś moją postać. Czy:
a) mogę jako replikę na wyzwanie zaznaczyć Duńczyka i zamiast pojedynku mamy agitację (skuteczną tj. przeciwnik dobierze kreskę/i)
b) mobę jako replikę na wyzwanie zaznaczyć Duńczyka i w efekcie zamiast pojedynku mamy mielibyśmy agitację, ale jako że Pospolity nie może agitować - to do agitacji nie dochodzi
c) nie mogę wykorzystać repliki Duńczyka, bo doprowadziłoby to do nielegalnej sytuacji gdzie Pospolity miałby agitować.

Mówimy cały czas o turnieju kwarcianym i o sytuacji gdy replika duńczyka nie zostałaby zanegowana.

Ja skłaniam się do odpowiedzi a, wychodząc z założenia że zapis na karcie ("...zamiast tego agituje"_) jest silniejszy od AH 401.1.ai "...Pospolity może agitować jedynie w formatach wybranieckich"
"Zwalczcie tę chuć! (taa jeeest!!!), innych zadań przed Wami jest siła
Musicie knuć - (musimy knuć!), jak tu pozbyć się Ra-dzi-dzi-wił-ła!"
oryginal tutaj

Awatar użytkownika
Mario
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 797
Rejestracja: 2011-02-08, 02:07
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Pospolity a replika Duńczyka w turnieju kwarcianym

Postautor: Mario » 2016-12-06, 13:23

C, no chyba, że na te parę dni przed IMPami znajdzie się jakaś nowa interpretacja :D

Awatar użytkownika
neishin
Legenda
Posty: 1905
Rejestracja: 2010-09-22, 10:01

Re: Pospolity a replika Duńczyka w turnieju kwarcianym

Postautor: neishin » 2016-12-06, 13:30

Definitywnie C, nie może zaagitować. Podobnie jak agituje Niewiasta z możliwością agitacji to holsztyna też nie odpalisz, bo nie ma możliwości wyzwania na pojedynek.
When I'm good - I'm good
When I'm bad - I'm even better

Konsole na Poltergeist

Awatar użytkownika
Trampon
Vetomaniak
Posty: 559
Rejestracja: 2015-09-21, 10:19
Lokalizacja: Wa-wa Ursus

Re: Pospolity a replika Duńczyka w turnieju kwarcianym

Postautor: Trampon » 2016-12-06, 13:46

Dzięki za odpowiedzi.

Po konkluzji z podobnego wątku niżej dotyczącego właśnie Holszyna spodziewałem się że taki będzie werdykt. Tyle że nie do końca wiem dlaczego, tzn. nie wiem dlaczego w tym przypadku zapis na karcie "zamiast tego agituje" nie przebija ogólnej zasady.
"Zwalczcie tę chuć! (taa jeeest!!!), innych zadań przed Wami jest siła
Musicie knuć - (musimy knuć!), jak tu pozbyć się Ra-dzi-dzi-wił-ła!"
oryginal tutaj

Awatar użytkownika
Mario
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 797
Rejestracja: 2011-02-08, 02:07
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Pospolity a replika Duńczyka w turnieju kwarcianym

Postautor: Mario » 2016-12-06, 13:56

Gdyby dodać mu "niezależnie od słów kluczowych" to faktycznie tak by to działało.


Wróć do „Moderunki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość