Cyklograf a inne znaczniki

Kyoshiro
Sobiepan
Posty: 467
Rejestracja: 2012-03-27, 16:47

Cyklograf a inne znaczniki

Postautor: Kyoshiro » 2013-05-03, 00:39

Mam pytanie. Czy Cyklografem mogę zamienić znaczniki np. ze spisku na znaczniki szabla +1 czy bitność +1? W AH nie ma nic napisane, co by zabraniało takiego działania. Analogicznie, czy gdy mamy Isuphę Sandżaka, Janosa Kemenego i Pikinierów, możemy Sandżakiem użyć zdolności aktywowanej Pikinierów i położyć 3 znaczniki bitność -1 na Sandżaku?

Awatar użytkownika
Apo
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 370
Rejestracja: 2011-08-19, 23:10

Re: Cyklograf a inne znaczniki

Postautor: Apo » 2013-05-03, 09:48

Nie możesz tak zrobić. Efekt nie ma takich cech jak szabla, bitność itd więc nie mogą na nim leżeć takie znaczniki. Na karcie efektu możesz położyć tylko znacznik zmęczenia bądź znacznik generowany przez daną kartę efektu jak np w przypadku spisków.
Postacie - znacznik szabli, agitacji, zmęczenia, generowany przez kartę postaci,
Oddział - bitność, zmęczenie, generowany przez oddział
Posesja - zmęczenie, generowany przez posesje
Moderunek - zmęczenie, generowany przez moderunek
Efekt - zmęczenie, generowany przez efekt
Karta frakcji, strategii - zmęczenie, generowany przez te karty.

Awatar użytkownika
wodzu
Charakternik
Posty: 997
Rejestracja: 2011-03-31, 12:52
Lokalizacja: Oława

Re: Cyklograf a inne znaczniki

Postautor: wodzu » 2013-05-03, 10:12

Proponuję dopisać to do AH, coby wątpliwości nie było ;)
Mąż i ojciec :-D

Kyoshiro
Sobiepan
Posty: 467
Rejestracja: 2012-03-27, 16:47

Re: Cyklograf a inne znaczniki

Postautor: Kyoshiro » 2013-05-03, 11:45

Nie możesz tak zrobić. Efekt nie ma takich cech jak szabla, bitność itd więc nie mogą na nim leżeć takie znaczniki.


To dlaczego jeśli w wyszukiwarce zaznaczę że chce mieć karty o minimum 0 szabli i maksimum 0 szabli to wyszukuje efekty? A jeśli już nacisnę na jakiś efekt to takie mi dane wyskakują:

Kod: Zaznacz cały

Szabla: 0
Kreski: 0
Lafa: 0
Dochód: 0
Bitność: 0
Karność: 0
Znaczenie: 0
Dobrobyt: 0


Usprawiedliwić tego tym, że skoro nie ma odpowiedniego atrybutu zaznaczonego na karcie to go nie ma w ogóle, ale np. Sekretarz ma Dochód pomimo, że wszystkie inne postaci go nie mają, więc w domyśle one go mają na poziomie 0.

Tak, wiem, w logice na efekt znacznika np. bitności kłaść nie można, jednak jakby się uprzeć to jednak nigdzie nie ma napisane, że nie można, a skoro sama wyszukiwarka kart podaje że efekt ma bitność 0 i mogę tę wartość modyfikować znacznikami bitności, to wypadałoby wprowadzić jednak specjalne wyróżnienie znaczników szabla +1/-1 i bitność +1/-1 tak jak są to wyróżnione znaczniki agitacji i zmęczenia.

Awatar użytkownika
Greg
Sobiepan
Posty: 491
Rejestracja: 2010-11-12, 20:13
Lokalizacja: Katowice, ŚKF

Re: Cyklograf a inne znaczniki

Postautor: Greg » 2013-05-03, 12:03

Kod: Zaznacz cały

305.1
Poza możliwością posiadania przydomka (analogicznie do postaci pkt. 301.1.a), Karta
efektu nie posiada innych cech niż te wymienione w punkcie 300.2.


Kod: Zaznacz cały

300.2
Cechy wspólne kart to:
300.2.a
Rodzaj karty
300.2.b
Nazwa karty
300.2.c
Herb/brak herbu
300.2.d
Znaczek sojuszu/brak znaczka sojuszu
300.2.e
Rysunek
300.2.f
Tekst karty
300.2.g
Znaczek sezonu
300.2.h
Znaczek dodatku
300.2.i
Numer karty
--
Jerzy Nowak
Członek Rady Sędziowskiej i szef Centrum sędziowskiego.

Moczan
Weteran
Posty: 244
Rejestracja: 2012-08-01, 13:54

Re: Cyklograf a inne znaczniki

Postautor: Moczan » 2013-05-03, 13:55

@Kyoshiro: To wynik raczej z layoutu wyszukiwarki i ułatwienia implementacji niż z posiadania przez karty konkretnych cech ;-)

Kyoshiro
Sobiepan
Posty: 467
Rejestracja: 2012-03-27, 16:47

Re: Cyklograf a inne znaczniki

Postautor: Kyoshiro » 2013-05-03, 14:12

No fakt :P dobra, o nic więcej już w tym temacie nie pytam ;P

Awatar użytkownika
Hrabia
Sławny
Posty: 1342
Rejestracja: 2010-02-27, 09:44
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Cyklograf a inne znaczniki

Postautor: Hrabia » 2013-10-04, 10:55

Pobawię się trochę w nekromantę i ożywię wątek ;P

AH w temacie znaczników moim zdaniem nie precyzuje omawianego tutaj problemu. Poprę Wodza z prośbą o uściślenie w AH zapisu które karty mogą mieć znaczniki danego typu. Lista wypisana przez Apo jest intuicyjna ale nie ma poparcia w zasadach.

AH mówi o znacznikach "cecha +/-x". (w AH nie ma np. wyraźnie wzmianki o znacznikach szabli!) Można z tego wnioskować, że mogą pojawić się w grze znaczniki modyfikujące dowolną cechę (np. lafę, dochód, kreski, itp.) Nie ma też nigdzie zapisu, który ograniczałby użycie znaczników wyłącznie do kart, które posiadają daną cechę (wiem, że posesja nie posiada szabli, ale czy to oznacza, że nie może mieć znacznika "szabla +1"?)

Nie widzę też przeszkód (przy obecnych zasadach) żeby użyć cyklografu na powiedzmy Czarci Jar żeby zamienić jego znaczniki na znaczniki "dochód +1".

Jeżeli cyklograf ma tak nie działać to wypadałoby to w AH umieścić.
http://www.bachanalia.zgora.pl

Awatar użytkownika
c4h10
Sobiepan
Posty: 391
Rejestracja: 2011-04-30, 14:45

Re: Cyklograf a inne znaczniki

Postautor: c4h10 » 2013-10-04, 17:17

Jak Hrabia pisze.
Z chęcią podkręciłbym jakiemuś klepaczowi znaczniki szabla +1 na kreski +1 (nawet można takowe znaczniki nabyć).
Albo czy mogę dawać znacznik działobitni nie posiadając działobitni na stole ?

Awatar użytkownika
LipA
Sobiepan
Posty: 436
Rejestracja: 2010-12-17, 21:07
Lokalizacja: Przemyśl/Rzeszów/Lublin

Re: Cyklograf a inne znaczniki

Postautor: LipA » 2013-10-04, 18:14

Tak tylko szybciutko zapytam. Czy jak używam Cyklografu mogę to zreplikować Mariackim ??


Wróć do „Moderunki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość