Świętokradztwo II

Moderator: Apo

Wendkan
Posty: 10
Rejestracja: 2014-01-31, 18:14

Świętokradztwo II

Postautor: Wendkan » 2015-01-25, 12:20

Witam!
Mam konkretne pytanie, co do tej karty:
Obrazek
Rzucę tę replikę na wystawienie postaci przeciwnika i zażądam kresek. On będzie mógł spełnić ten warunek i odrzuca dwie kreski, po czym dobiera kreski za wystawienie postaci, tak?

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Re: Świętokradztwo II

Postautor: veyDer » 2015-01-25, 12:44

Zgadza się.
Co do wszelkiego rodzaju replik na zagrywanie kart/wejście postaci do gry, polecam również świetny artykuł Jana Onufrego: http://www.veto2ed.pl/page/2014/09/zast ... wystaw-sie
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P

Awatar użytkownika
neishin
Legenda
Posty: 1905
Rejestracja: 2010-09-22, 10:01

Re: Świętokradztwo II

Postautor: neishin » 2016-01-28, 15:11

Mam pytanie o płacenie lafy postaci. W AH jest zapis:

Kod: Zaznacz cały

Wyjatkiem od punktu 101.8.a jest modyfikacja kosztu wystawianej karty. Jezeli
koszt zostanie zmodyfikowany w ten sposób, ze gracz nie jest w stanie spełnic wymaganych
warunków, wystawiana karta trafia do Lazaretu, a koszt nie jest płacony
w zadnym wymiarze. Jezeli Lafa wystawianej karty jest modyfikowana w ten sposób,
ze gracz moze dopłacic te modyfikacje, musi on poniesc podstawowy koszt,
lecz moze zdecydowac o niedopłacaniu modyfikacji, wtedy wystawiana karta trafia
do Lazaretu.


Czy to znaczy, że jak przeciwnik wystawia postać z lafą 5 i ma 9 dukatów, a ja zagram Świętokradztwo (+4 dukaty) to nawet jak się rozmyśli to musi zapłacić podstawową lafę?
When I'm good - I'm good
When I'm bad - I'm even better

Konsole na Poltergeist

Awatar użytkownika
Desper
Vetomaniak
Posty: 508
Rejestracja: 2013-01-09, 04:27
Lokalizacja: Szczecinek/Warszawa

Re: Świętokradztwo II

Postautor: Desper » 2016-01-28, 15:51

Jeśli chodzi o to, że Świętokradztwo zadziała i nie zechce on dopłacać 4 dukatów to nie płaci też za postać. Zadziałał normalny bloker. Koszt Świętokradztwa nie podnosi lafy postaci (więc nie jest ona modyfikowana), a co najwyżej daje nam alternatywny wybór: dodatkowa dopłata lub działanie blokera.

Awatar użytkownika
neishin
Legenda
Posty: 1905
Rejestracja: 2010-09-22, 10:01

Re: Świętokradztwo II

Postautor: neishin » 2016-01-28, 15:53

True that, roger roger
When I'm good - I'm good
When I'm bad - I'm even better

Konsole na Poltergeist


Wróć do „Królobójstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość