Rynek, Podjezdek

Moderator: Apo

Moczan
Weteran
Posty: 244
Rejestracja: 2012-08-01, 13:54

Rynek, Podjezdek

Postautor: Moczan » 2013-05-02, 08:26

Prosta sytuacja, jesteśmy przy głosie, wykonaliśmy już czyn i chcemy wykonać następny używając repliki Podjezdka albo Rynku. Możemy? Jeżeli nie to jak to się ma do następującego zapisu w AH

Kod: Zaznacz cały

116.2 Gracz moze zapłacic koszt, jezeli posiada mozliwosc jego zapłacenia. Mozliwoscia jest
takze obnizenie go skutkami zagranych Replik. Jezeli Repliki zostana zanegowane, a
gracz nie jest w stanie poniesc pełnego kosztu, skutek wykonywanej akcji jest negowany.

oraz

Kod: Zaznacz cały

116.2.c Jezeli gracz posiada mozliwosc zapłacenia kosztu zagrania tylko za pomoca Replik i
decyduje sie na takie zagranie, które nie zostanie zanegowane – musi on skorzystac
z tych Replik.


oraz oczywiście karty
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ksch
Legenda
Posty: 9633
Rejestracja: 2007-02-26, 00:11
Lokalizacja: Cracóv
Kontaktowanie:

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: Ksch » 2013-05-14, 11:34

Potrzebne jest do tego uściślenie klaryfikujące, ale tak - można to zrobić, dokładnie wedle zasad, na które powołujesz się w pytaniu. I tak będziemy sędziować na Pomorzu. Przepraszam za obsuwę, ale była dyskusja na RS, która się trochę przycięła.

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: Jan Onufry » 2013-05-14, 14:09

Ale czy nie mylimy tu pojęć. Czyn nie jest kosztem przecież tylko akcją, która przysługuje graczowi gdy jest przy głosie w ilości jeden. Wykonanie czynu pociąga za sobą koszt - zaznaczenie, odrzucenie itp. - i te koszty możemy ponieść ewentualnie za pomocą replik. Ale żadna z przytoczonych tu replik nie daje graczowi prawa do wykonania drugiego czynu gdy jest przy głosie. Te karty zamieniają Czyn w Drobiazg, ale nadal trzeba mieć prawo do wykonania czynu, a jeżeli już gracz go wykonał to takiego prawa nie ma. Przytoczone fragmenty AH dotyczą ponoszenia kosztu, a w tym przypadku to nie ma zastosowania.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Moczan
Weteran
Posty: 244
Rejestracja: 2012-08-01, 13:54

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: Moczan » 2013-05-14, 19:20

Czyn to tzw. koszt czasowy, więc jest częścią kosztu (np. karta Animusz, mówi o tym, że nie ponosisz kosztu innego niż koszt czasowy czyli właśnie np. Czyn). Oczywiście to wymaga potwierdzenia osoby upoważnionej ;-)

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: Jan Onufry » 2013-05-14, 20:40

Artykuły Henrykowskie
Wersja 2.3.0 pisze:
114.3 Czyn jest akcją, którą może wykonać tylko gracz będący przy głosie. Będąc graczem
aktywnym, można wykonać tylko jeden Czyn.
114.3.a Czynem jest: wystawienie postaci, przemieszczenie postaci między strefami Pola
Gry, agitacja postacią, wyzwanie postacią na pojedynek, wystawienie oddziału,
zagranie karty, która w swoim polu zasad posiada symbol C w koszcie, użycie
zasady ESS, który w swoim polu zasad posiada symbol Cw koszcie. Gracz może
wykonać Czyn, jeśli jest w fazie gry, stos jest pusty i jest on graczem aktywnym


Artykuły Henrykowskie
Wersja 2.3.0 pisze:
Czyn – rodzaj akcji, jakie mogą podejmować gracze w trakcie Fazy Gry. Czyn można wykonać
tylko Będąc Przy Głosie. Podczas jednego Bycia Przy Głosie można wykonac tylko jeden
Czyn. Szczegółowe zasady Czynu znajdują się w punkcie 114.3.


Czyli Czyn nie jest kosztem ale rodzajem akcji.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Awatar użytkownika
MrDzemik
Sobiepan
Posty: 308
Rejestracja: 2012-07-09, 06:34
Lokalizacja: Tczew

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: MrDzemik » 2013-05-15, 18:03

Janie. Myślałbym tak samo, gdyby nie to, że Ksch napisał:
Ksch pisze:Potrzebne jest do tego uściślenie klaryfikujące

Co oznacza, że można tego wprost nie wyczytać z AH, ale tak postanowiła rada i prawdopodobnie zostanie do zasad dodany stosowny zapis ;-)

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: Jan Onufry » 2013-05-15, 18:19

Oczywiście, że klaryfikacja / uściślenie jest potrzebne. Ja jedynie zwróciłem uwagę, że obecnie obowiązujące przepisy według nie do końca są zgodne z przedstawioną powyżej interpretacją. Dobrze by było, żeby jeszcze przed Mistrzostwami Pomorza podano obowiązująca na nich interpretację - albo, żeby Ksch na 100% potwierdził swoje stanowisko:
Potrzebne jest do tego uściślenie klaryfikujące, ale tak - można to zrobić, dokładnie wedle zasad, na które powołujesz się w pytaniu. I tak będziemy sędziować na Pomorzu.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Awatar użytkownika
pa5tor
Sobiepan
Posty: 459
Rejestracja: 2011-02-01, 11:25
Lokalizacja: Allenstein

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: pa5tor » 2013-05-16, 05:42

Jan Onufry pisze:Te karty zamieniają Czyn w Drobiazg, ale nadal trzeba mieć prawo do wykonania czynu, a jeżeli już gracz go wykonał to takiego prawa nie ma


ostatnio w niedzielę miałem podobną sytuację jak grałem z kolegą: wystawiłem postać w czynie i chcialem od razu nią zaagitować używając zdolności Rynku, ale przeciwnik miał wystawiony Malinowy Chruśniak..użył zdolności chruśniaka i w tym momencie mieliśmy zagwozdkę jak to rozwiązać (wychodziło na to, że będąc przy głosie wykonałem kolejny czyn).
Czytając tą dyskusję bardziej przychylam się do wyjaśnienia Jana...agitujemy w pierwszym swoim czynie i za pomocą Rynku, tak jakby przekształcamy czyn w drobiazg (jeżeli nikt nie zaneguje zolności Rynku) i dalej mamy czyn do wykonania.
Ale to jest tylko moje zdanie ;)

Moczan
Weteran
Posty: 244
Rejestracja: 2012-08-01, 13:54

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: Moczan » 2013-05-16, 08:47

pa5tor pisze:
Jan Onufry pisze:Te karty zamieniają Czyn w Drobiazg, ale nadal trzeba mieć prawo do wykonania czynu, a jeżeli już gracz go wykonał to takiego prawa nie ma


ostatnio w niedzielę miałem podobną sytuację jak grałem z kolegą: wystawiłem postać w czynie i chcialem od razu nią zaagitować używając zdolności Rynku, ale przeciwnik miał wystawiony Malinowy Chruśniak..użył zdolności chruśniaka i w tym momencie mieliśmy zagwozdkę jak to rozwiązać (wychodziło na to, że będąc przy głosie wykonałem kolejny czyn).
Czytając tą dyskusję bardziej przychylam się do wyjaśnienia Jana...agitujemy w pierwszym swoim czynie i za pomocą Rynku, tak jakby przekształcamy czyn w drobiazg (jeżeli nikt nie zaneguje zolności Rynku) i dalej mamy czyn do wykonania.
Ale to jest tylko moje zdanie ;)


Kod: Zaznacz cały

116.2 Gracz moze zapłacic koszt, jezeli posiada mozliwosc jego zapłacenia. Mozliwoscia jest
takze obnizenie go skutkami zagranych Replik. Jezeli Repliki zostana zanegowane, a
gracz nie jest w stanie poniesc pełnego kosztu, skutek wykonywanej akcji jest negowany.


Więc jak widzisz skutek akcji był zanegowany, postać zostaje zaznaczona, ale nie dobierasz kreski z agitacji.

Zresztą mamy oficjalną wykładnie od ksch, więc nawet jak nie ma takiego zapisu/uściślenia w AH (chociaż według mnie te zacytowane przeze mnie fragmenty są wystarczające), to można się powołać na ten temat.

Awatar użytkownika
Ksch
Legenda
Posty: 9633
Rejestracja: 2007-02-26, 00:11
Lokalizacja: Cracóv
Kontaktowanie:

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: Ksch » 2013-05-16, 09:55

Ależ ja doskonale zdaję sobie sprawę z tego, o czym piszecie, dlatego pisałem o uściśleniu. Już go przepycham. Na Pomorzu tak będę sędziował i to potwierdzam :-)

Awatar użytkownika
Jan Onufry
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 1993
Rejestracja: 2011-08-21, 08:59

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: Jan Onufry » 2013-05-16, 10:40

Moczan pisze:Zresztą mamy oficjalną wykładnie od ksch, więc nawet jak nie ma takiego zapisu/uściślenia w AH (chociaż według mnie te zacytowane przeze mnie fragmenty są wystarczające), to można się powołać na ten temat.


Jak pokazują przedstawione przeze mnie zapisy AH, Czyn nie jest kosztem ale akcją. W związku z tym przepisy o obniżaniu kosztu za pomocą replik nie powinny mieć tu żadnego zastosowania a co za tym idzie wpływać na rozpatrzenie omawianego zagadnienia. Ale najważniejsze jest, że interpretacja na najbliższego Mastera została podana i gracze będą wiedzieć czego się trzymać. A na przyszłość będzie chyba trzeba zmienić w AH definicję Czynu, Drobiazgu i Repliki.
Ostatnio zmieniony 2013-05-16, 10:46 przez Jan Onufry, łącznie zmieniany 1 raz.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur.

JUŻ WSZYSTKO MAM, CÓŻ WIĘCEJ MÓGŁBYM CHCIEĆ?

Awatar użytkownika
Ksch
Legenda
Posty: 9633
Rejestracja: 2007-02-26, 00:11
Lokalizacja: Cracóv
Kontaktowanie:

Re: Rynek, Podjezdek

Postautor: Ksch » 2013-05-16, 10:44

Jak najbardziej tak.


Wróć do „Królobójstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość