Koń moskiewski II

Moderator: Apo

Cysorz

Koń moskiewski II

Postautor: Cysorz » 2013-04-12, 09:57

Witam!

Odnośnie wątku viewtopic.php?f=140&t=6327

Proszę o wskazanie fragmentu AH, na którym oparto interpretację karty. Zapis zdolności karty mówi wyrażnie, że działa tylko wtedy kiedy postać kontrolera przebywająca na polu karmazynów zostaje zaznaczona przez oponenta.

Interpretacja karty powinna być oparta na AH albo zapisie karty. Zapis mówi coś innego, proszę zatem o fragment AH.

Awatar użytkownika
Apo
Członek Rady Marszałkowskiej
Posty: 371
Rejestracja: 2011-08-19, 23:10

Re: Koń moskiewski II

Postautor: Apo » 2013-04-14, 13:03

Tutaj nie potrzeba żadnych fragmentów AH, PC czy innych dokumentów. Sprawa jest jasna - nie interesuje nas kto zaznacza postać ale sam fakt jej zaznaczenia.
Tyczy się to zarówno tego kiedy my zaznaczamy własną postać jak i tego kiedy przeciwnik nam ją zaznacza. Jeżeli chodziło by nam w tej karcie, że działa kiedy przeciwnik zaznacza nam Karmazyna to zapis brzmiał by: R Z kiedy postać na polu karmazynów zostaje zaznaczona na skutek działania kart przeciwnika > odznacz tę postać.

Cysorz

Re: Koń moskiewski II

Postautor: Cysorz » 2013-04-14, 17:28

Ale kiedy ja sam zaznaczam moją postać to ona jest zaznaczana a nie zostaje zaznaczona. Podział na stronę czynną i bierną jest jednoznaczny.

Awatar użytkownika
veyDer
Członek Rady Sędziowskiej
Posty: 925
Rejestracja: 2013-03-25, 15:38

Re: Koń moskiewski II

Postautor: veyDer » 2013-04-15, 08:18

Czy jak umyję samochód to samochód nie jest umyty? Czy jak obejdę dookoła jezioro to nie jest ono... eeee... ekhm :roll:


:-P
Odpowiedź na 99% pytań o zasady: "Czytałeś AH/PC"? :-P

Awatar użytkownika
arteusz
Sobiepan
Posty: 332
Rejestracja: 2010-09-26, 07:59
Lokalizacja: Kielce

Re: Koń moskiewski II

Postautor: arteusz » 2013-04-15, 13:30

A jak się ma w tym przypadku fakt, że zaznaczenie karmazyna (obojętnie przez kogo) jest po stronie kosztu (przed strzałka) a jak wiadomo nie można opłacać kosztu cudzymi kartami. I nie ważne że to przeciwnik zaznaczył, ale koszt został poniesiony nie swoja kartą.
Moje gry
Szlachectwa nie nabiera się przez urodzenie, ale przez czyny.
"Moim obowiązkiem, jako patrioty, nie jest umrzeć za swój kraj, ale sprawić, żeby wróg oddał życie za własny".

Moczan
Weteran
Posty: 244
Rejestracja: 2012-08-01, 13:54

Re: Koń moskiewski II

Postautor: Moczan » 2013-04-17, 09:57

arteusz pisze:A jak się ma w tym przypadku fakt, że zaznaczenie karmazyna (obojętnie przez kogo) jest po stronie kosztu (przed strzałka) a jak wiadomo nie można opłacać kosztu cudzymi kartami. I nie ważne że to przeciwnik zaznaczył, ale koszt został poniesiony nie swoja kartą.


Kosztem jest koszt czasowy R, według twojej logiki, nie możesz zagrać liberum veto na zagranie karty przez przeciwnika, bo przecież jest "R po zagraniu karty >", więc możesz negować tylko swoje zagrania.

Awatar użytkownika
arteusz
Sobiepan
Posty: 332
Rejestracja: 2010-09-26, 07:59
Lokalizacja: Kielce

Re: Koń moskiewski II

Postautor: arteusz » 2013-04-17, 10:21

Tylko widzisz z liberum veto nie od dzisiaj są problemy. Np. na okazyjnym jest: po zagraniu dowolnej (co pozwala negować zagrania przeciwnika) karty. Większość kart jeżeli pozwala opłacać koszt kartami przeciwnika ma zapis po stronie kosztu mniej więcej taki: R, C, D kiedy przeciwnik coś robi lub po zagraniu dowolnej karty. (I dlatego w takim zapisie możesz ponieść koszt kartami przeciwnika, bo zasada karty stoi nadrzędnie do zasad AH i jest to wyraźnie na niej zaznaczone). Przy koniu tego nie ma i dlatego nie możesz ponieść tego kosztu kartą przeciwnika.
Ale nie będę się kłócił. Albo zapis na koniu jest zrąbany (jasne określenie że za zaznaczenie dowolnego karmazyna albo również przez przeciwnika), albo działa tylko po zaznaczeniu swojego.
Moje gry
Szlachectwa nie nabiera się przez urodzenie, ale przez czyny.
"Moim obowiązkiem, jako patrioty, nie jest umrzeć za swój kraj, ale sprawić, żeby wróg oddał życie za własny".

Awatar użytkownika
Ikarus
Legenda
Posty: 1735
Rejestracja: 2011-08-05, 00:25
Lokalizacja: Marki/Saska Kępa

Re: Koń moskiewski II

Postautor: Ikarus » 2013-04-17, 10:43

kajakowski pisze:Zatem, z całym szacunkiem, jest to argumentacja typu:
-Masz do mnie jakieś alibi?
-Nie wiem, nigdy nie byłem prymasem.


Odochodząc na chwilę od Veto (i od interpretacji Konia), też mam fajny dowcip podobnego typu:

Mąż do Żony:
-Żono, fama mówi, że nie rozumiesz znaczenia pewnych słów.
- To powiedz tej famie, że jest pier***nięta i vice versa :mrgreen:
Nie śpię, bo trzymam kredens.

Awatar użytkownika
Ksch
Legenda
Posty: 9633
Rejestracja: 2007-02-26, 00:11
Lokalizacja: Cracóv
Kontaktowanie:

Re: Koń moskiewski II

Postautor: Ksch » 2013-04-17, 14:51

Arteusz nie wiem o co Ci chodzi. Opłacenie kosztu a timing karty to dwie różne sprawy. AH określa zasady odnoszenia skutku i płacenia kosztu, były z tym kiedyś problemy, teraz być ich nie powinno, jak masz konkretny problem dotyczący konkretnej karty to zadaj proszę konkretne pytanie.

Awatar użytkownika
arteusz
Sobiepan
Posty: 332
Rejestracja: 2010-09-26, 07:59
Lokalizacja: Kielce

Re: Koń moskiewski II

Postautor: arteusz » 2013-04-17, 14:58

Już o nic mi nie chodzi. Widzę, że coraz mniej mam wspólnego z Veto i zasad nim rządzących.
Moje gry
Szlachectwa nie nabiera się przez urodzenie, ale przez czyny.
"Moim obowiązkiem, jako patrioty, nie jest umrzeć za swój kraj, ale sprawić, żeby wróg oddał życie za własny".

Awatar użytkownika
wodzu
Charakternik
Posty: 997
Rejestracja: 2011-03-31, 12:52
Lokalizacja: Oława

Re: Koń moskiewski II

Postautor: wodzu » 2013-05-05, 08:27

Wracając do tematu: nie ma znaczenia, kto zaznaczył owego karmazyna :) Ważne, że został zaznaczony. I to daje możliwość do użycia repliki konia moskiewskiego.
Mąż i ojciec :-D

Awatar użytkownika
Ksch
Legenda
Posty: 9633
Rejestracja: 2007-02-26, 00:11
Lokalizacja: Cracóv
Kontaktowanie:

Re: Koń moskiewski II

Postautor: Ksch » 2013-05-05, 14:09

Dyskusja przeniesiona do "poza głównymi tematami", natomiast w oficjalnym dziale daje blokadę, myślę że merytorycznie wyczerpaliśmy temat.


Wróć do „Królobójstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość